PROGRAM MINGGU PERTAMA PERSEKOLAHAN SESI 2023/2024

 Pengurusan pembukaan sekolah KPM bagi setiap sesi akademik sewajarnya berjalan dalam suasana ceria, mesra dan selamat. Perkara ini selaras dengan hasrat KPM untuk melahirkan Anak yang Baik lagi Cerdik (ABC) dan sekali gus mewujudkan suasana “Murid Ceria, Guru Bahagia, Sekolah Bitara dan Negara Sejahtera”.

Minggu pertama persekolahan seharusnya dimanfaatkan dengan pelaksanaan program/aktiviti menyeronokkan yang dapat menyokong murid dan guru bersedia sepenuhnya dari aspek sosioemosi dan mental untuk melaksanakan proses pendidikan formal.

Program/Aktiviti di sekolah pada minggu pertama sesi persekolahan akan mempengaruhi adab, akhlak dan motivasi murid dalam pembentukan sahsiah berdasarkan aspek karamah insaniah. Pihak pentadbir sekolah bertanggungjawab memupuk semua nilai baik yang menjadi teras kemenjadian murid khususnya minat murid untuk hadir ke sekolah.

Kerjasama semua pihak seharusnya digembleng termasuk dari segi sumber dan idea pelaksanaan untuk mewujudkan hubungan mesra antara murid dengan murid, murid dengan guru, guru dengan guru, guru dengan ibu bapa dan sekolah dengan komuniti.

Mesyuarat Pengurusan Pendidikan Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia Bilangan 1 Tahun 2023 pada 26 hingga 28 Februari 2023 telah memperakukan pelaksanaan pengurusan pembukaan sekolah mulai sesi akademik tahun 2023/2024.
Previous Post Next Post